Dendera

2015.05.15 14:31

Dendera

 

A denderai vagy dendarai templom Hathor istennő tiszteletére emelt ókori egyiptomi templom. A mai Dendera településtől 2,5 km-re délkeletre áll, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori egyiptomi szentély.

A denderai templom észak felé néz, mivel a Nílus felé fordul. Előtte római kori szentélyek állnak. A templomegyüttes köré erős, 12,5 méter magas téglafalat építettek.

A templom már nem az eredeti helyén áll, a templomokat csillagállásokhoz igazították, és mivel a csillagképek folyamatosan változnak, többször átépítették a templomot.

 Dendera  (óegyiptomi nevén: Junet vagy Tantere, görögül Tentürisz) a felső-egyiptomi hatodik nomosz fővárosa és Hathor istennő fontos kultuszhelye volt.

 

A denderai komplexum fő temploma, a Hathor-templom a hellénisztikus kori Egyiptom egyik legnagyobb és legszebben díszített és temploma. Ez az építmény kiváló állapotban maradt fent és szinte az egész látogatható. A templom tele van titkos termekkel és átjárókkal, a falak sűrűn díszítettek hieroglifákkal, az egyik legszebben építmény Egyiptomban. A falakon bolygóállásokról, csillagváltozásokról és jóslatokról is lehet olvasni a hieroglifákban.

 

Az épület csillagvizsgálóként is működött.

A templom nagy különlegessége, az Ozirisz kápolna mennyezetén található, a híres denderai csillagkép. Az égbolt térképét ábrázolja, rajta a Napnak életet adó Nut égistennővel és zodiákussal, amit a rómaiak terjesztettek el Egyiptomban.

 

A templom alatt tizennégy kripta vagy üreg található, ezek közül tizenegyet díszítettek. Hasonló kripták elsőként a XVIII. dinasztia idején tűntek fel, és a ptolemaida korra már a templomok szerves részét képezték.

 

Az egyik kriptában található a denderai fény néven ismert domborműsorozat, mely lótuszvirágból kiemelkedő kígyót ábrázol.

 

Az egyiptomi papok megfigyelték a csillagos égboltot és látók segítségével feltérképezték a Föld komolyabb energetikai pontjait, majd ezt követően felépítették a templomokat. Mindegyik templom másról szólt: egyikben a test gyógyítását tanították, másikban az asztromágiát, harmadikban a tudat fejlesztéséről, negyedikben a telepatikus és látói képességeket fejlesztették, ötödikben a titkos beavatotti tanításokat kapták meg.

A tanulmányokat gyermekként kezdték és a 21. tanítási év alatt végiglátogatták a misztériumiskolákat, az utolsó évet töltötték Denderában, ami a tanulási folyamat végállomása, Egyiptom legkülönlegesebb temploma, a mágia fellegvára, ahol megtanulták, hogyan lehet egy lelket visszahozni az életbe.