Abu Szimbel - Nap fesztivál

2015.10.26 12:28

Abu Szimbel - Nap fesztivál

 

II. Ramszesz Abu Szimbelben épített templománál évente kétszer nagyon különleges élményben lehet részünk. Minden évben február 22. és október 22. körül, csak ezen a két napon a nap bevilágít a templom végéig, megvilágítva ezzel a szobrokat – Ramszes, Rá és Ámon, csak egy ülő szobor, Ptah (a sötétség istene) marad árnyékban.

A varázslatos „Nap fesztivál”-t évente kétszer rendezik meg, egyszer ünneplik II. Ramszesz születésnapját, másodszor a koronázását.

Napfelkeltekor rengeteg ember gyűlik össze, utaznak ide a világ számos részéről, hogy megcsodálják ezt a varázslatos látványt. Több ezer éve ünnepségek vannak ezen a két napon, a jókedvet és a csodákat éltetik, ahogy Ramszesz kívánta.

 

Az Abu Szimbelben található templomok eredetileg nem ezen a helyen voltak. Az UNESCO és az egyiptomi kormány indítványozta az áthelyezést, mikor az asszuáni gát megépítésekor veszélybe került.

Az Abu Szimbel-i templomok 1979 óta szerepelnek az UNESCO kulturális világörökségek listáján. áthelyezték, egyik sincs eredeti helyén.

Az Asszuáni-gát építése során, hogy a Nílusnak a Nasszer-tóvá duzzadó vize ne lepje el – Ramszesz templomát és a kisebbet, melyet kedvenc feleségének Nofertarinak építtetett – az UNESCO és az egyiptomi kormány indítványozta az áthelyezést, 1963 és 1968 között szétbontották, és 64 méterrel magasabban az Abu Szimbel-i fennsíkon ismét felépítették a templomokat