Alexandria - Elsüllyedt város

2015.12.15 15:38

Alexandria - Elsüllyedt város (Sunken city)

 

Az ókori világ varázslatos elsüllyedt városai

 

Habár Atlantisz felfedezése egy álomnak tűnik, találhatóak különleges elsüllyedt városok, melyeket tenger vagy óceán borít.

Az egyik ilyen Kleopátra királysága Alexandriában.

Kleopátra királyi negyedének 1600 éve eltűnt leletekre bukkantak Alexandria partjainál. A történészek úgy vélik, hogy ezek földrengések és szökőárak által merült el, mindennek ellenére hihetetlen, hogy egy részük szinte érintetlenül kerültek elő. Ebben a természeti katasztrófában Kleopátra uralkodásának szinte minden fizikai nyoma eltűnt, képmását viselő érméken és néhány kőszobron kívül.

 

1998-ban a francia Franck Goddio vezetésével tengeri régészek kutatásokat folytattak az ősi városban. Megtalálták a Kleopátra palotájának alapjait, hajóroncsokat, vörösgránit oszlopokat és szobrokat, melyek Ízisz istennőt ábrázolták és szfinxet. Habár nincs döntő bizonyíték, hogy valóban Kleopátra palotájának maradványai, de Sztrabón (görög földrajztudós) szerint a királyi rezidenciák a kikötőben, egy szigeten álltak. Miután megvizsgálták őket, a leletek visszakerültek a tengerfenékre.

 

Ez idő alatt a kikötő másik oldalán, a Qaitbay-erőd árnyékában egy másik francia-egyiptomi csoport Jean Yves Empereur régész vezetésével több mint kétezer hatalmas kőtömbből álló, kiterjed, rommezőt fedezett fel 8 méterrel a vízfelszín alatt. Nagyon valószínű, hogy ezek a legendás Pharosz világítótorony maradványai lehetnek, mely a vízbe omolva darabjaira hullott. A csapat oszlopokat, obeliszktöredékeket és egy szoborkolosszust is talált.

Az egyiptomi hatóságok terveznek egy víz alatti múzeumot, mellyel be tudnák mutatni ezt a fantasztikus csodát.