Egyiptom - Sharm el Sheikh fakultatív programok

 

Sarm es-Sejk (arabul: شرم الشيخ, angolos átírásban Sharm el-Sheikh) a Sínai-félsziget legnagyobb települése a félsziget déli részén, Egyiptomban. A félsziget legdélibb pontján fekszik az Akabai-öböl bejáratánál.

A város nevének jelentése a “sejk öble”, de szokták a “béke városának” is hívni (Medinat El Salam), miután több nemzetközi békekonferenciát tartottak a városban.

Şarm-üş Şeyh volt a neve Ottoman időkben, izraeli megszállás alatt pedig Ofira (1967-1982). De legtöbben csak röviden Sharm-ként hívják.

 

Sharm alig néhány évtizede még csak egyszerű beduin halászfalunak számított. A Sínai-félsziget sorsa a XX. század második felében kalandos volt, ugyanis 1956-ban Izrael elfoglalta a területet, amelyet a következő évben Egyiptom visszafoglalt. A viszonylagos nyugalom kilenc évig tartott, 1967-ben a hatnapos háború alkalmával Izrael ismét megszállta a félszigetet. 1982 óta ismét egyiptomi terület a Sínai-félsziget.
Az 1982-es kivonulást követően az egyiptomi kormány elkezdte támogatni a turizmust a városban, így az évszázad utolsó évtizedeiben számtalan nagy nevű szállodalánc nyitott itt hotelt.
A város legelső szállodája a Helnan Marina Sharm Hotel volt, amelyet óriási tisztelet övez, hiszen ez a hotel kezdte meg azt a folyamatot, amely ma számos arab és beduin ember számára biztosítja a megélhetést, a nagyon élénk turizmust. Sharm az elmúlt évtizedekben rengeteg búvárközpont, apró bolt, étterem, kávézó, szórakozóhely és egy bevásárlóközpont épült. Különösen népszerű ez a rész a Vörös-tenger és a búvárkodás szerelmeseinek körében, hiszen csodálatos és különleges az élővilág, valamint elérhető a világhírű Blue Hole is.

A város részei: Nabq - általában szeles, Montaza - Ras Nasrani csodálatos partszakaszával és a csillogó Soho Square-rel, Sharks Bay, Tiger Bay, Garden Bay, Naama Bay, Turtle Bay, Hadaba - Ras Umm Sid és Sharm el Maya partszakasszal, valamint az Old Market.

Valamint itt található a Ras Mohamed nemzeti park is, ahol nem csak gyönyörű korallzátonyok vannak, hanem a területen töltik a telet a költöző madarak.

Internetezésre a legjobb megoldás az egyiptomi sim-kártya vásárlása, lehet csak netkártyát venni vagy beszéd- és netkártya egységekkel. Beszerezhető érkezéskor a repülőtéren, illetve a különböző mobilhálózatok üzleteiben és egyéb képviselőknél.

Elérhető látnivalók és programok:

Kairó, Petra, Mózes-hegy, Szent Katalin kolostor, Blue Hole, Dahab, Tiran-sziget zátonyai, Ras Mohamed Nemzeti Park

Ha pedig már Sharmon járunk ne hagyjuk ki:

Farsha kávézó - nagyon hangulatos, gyönyörű kilátással, relax zenével - érdemes még világosban odaérni, így láthatjuk, a tengert a domboldalból, valamint mivel nagyon népszerű, este már lehet, hogy nincs hely, igazi lazulós, relax hely, kihagyhatatlan!!!

Old Market - az óváros, ami megőrizte arabos hangulatát, éttermekkel, bazárokkal, a téren a pár éve épült mecsettel, ami lenyűgöző látvány, de érdemes meglátogatni a kopt templomot is a közelben, gyönyörű színes ablakokkal, fantasztikus építmény.

Naama Bay - homokos partszakasz, bazárokkal, éttermekkel, kávézókkal, szórakozási lehetőségekkel.

Soho Square - csillog-villog, nagyon színes, éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel, üzletekkel.

Fontos dolog a VÍZUM! Nem szükséges vízumot vásárolni, amennyiben nem szándékozunk Kairóba utazni, tehát nem hagyjuk el a Sínai-félsziget ún. C-zónáját, azaz Kairó program esetén szükséges a vízumot érkezéskor megvásárolni (25$), egyéb kirándulások esetén elég az “only sinai” pecsét - Petra, Jeruzsálem, Dahab, Szent Katalin kolostor, Mózes-hegy, Tiran, Ras Mohamed programokra NEM KELL vízumot váltani, DE az útlevél és egy másolat minden programon szükséges!

 
Nagyobb méretben megtekinthető IT T!
 

Fakultatív programok Sharm el Sheikh, Fakultatív kirándulások Sharm el Sheikh