Egyiptom - Sharm el Sheikh fakultatív programok

 

Sarm es-Sejk (arabul: شرم الشيخ, angolos átírásban Sharm el-Sheikh) a Sínai-félsziget legnagyobb települése a félsziget déli részén, Egyiptomban. A félsziget legdélibb pontján fekszik az Akabai-öböl bejáratánál.

A város nevének jelentése a “sejk öble”, de szokták a “béke városának” is hívni (Medinat El Salam), miután több nemzetközi békekonferenciát tartottak a városban.

Şarm-üş Şeyh volt a neve Ottoman időkben, izraeli megszállás alatt pedig Ofira (1967-1982). De legtöbben csak röviden Sharm-ként hívják.

 

Sharm alig néhány évtizede még csak egyszerű beduin halászfalunak számított. A Sínai-félsziget sorsa a XX. század második felében kalandos volt, ugyanis 1956-ban Izrael elfoglalta a területet, amelyet a következő évben Egyiptom visszafoglalt. A viszonylagos nyugalom kilenc évig tartott, 1967-ben a hatnapos háború alkalmával Izrael ismét megszállta a félszigetet. 1982 óta ismét egyiptomi terület a Sínai-félsziget.
Az 1982-es kivonulást követően az egyiptomi kormány elkezdte támogatni a turizmust a városban, így az évszázad utolsó évtizedeiben számtalan nagy nevű szállodalánc nyitott itt hotelt.
A város legelső szállodája a Helnan Marina Sharm Hotel volt, amelyet óriási tisztelet övez, hiszen ez a hotel kezdte meg azt a folyamatot, amely ma számos arab és beduin ember számára biztosítja a megélhetést, a nagyon élénk turizmust. Sharm az elmúlt évtizedekben rengeteg búvárközpont, apró bolt, étterem, kávézó, szórakozóhely és egy bevásárlóközpont épült. Különösen népszerű ez a rész a Vörös-tenger és a búvárkodás szerelmeseinek körében, hiszen csodálatos és különleges az élővilág, valamint elérhető a világhírű Blue Hole is.

A város részei: Nabq - általában szeles, Montaza - Ras Nasrani csodálatos partszakaszával és a csillogó Soho Square-rel, Sharks Bay, Tiger Bay, Garden Bay, Naama Bay, Turtle Bay, Hadaba - Ras Umm Sid és Sharm el Maya partszakasszal, valamint az Old Market.

Valamint itt található a Ras Mohamed nemzeti park is, ahol nem csak gyönyörű korallzátonyok vannak, hanem a területen töltik a telet a költöző madarak.

Internetezésre a legjobb megoldás az egyiptomi sim-kártya vásárlása, lehet csak netkártyát venni vagy beszéd- és netkártya egységekkel. Beszerezhető érkezéskor a repülőtéren, illetve a különböző mobilhálózatok üzleteiben és egyéb képviselőknél.

Elérhető látnivalók és programok:

Kairó, Petra, Mózes-hegy, Szent Katalin kolostor, Blue Hole, Dahab, Tiran-sziget zátonyai, Ras Mohamed Nemzeti Park

Ha pedig már Sharmon járunk ne hagyjuk ki:

Farsha kávézó - nagyon hangulatos, gyönyörű kilátással, relax zenével - érdemes még világosban odaérni, így láthatjuk, a tengert a domboldalból, valamint mivel nagyon népszerű, este már lehet, hogy nincs hely, igazi lazulós, relax hely, kihagyhatatlan!!!

Old Market - az óváros, ami megőrizte arabos hangulatát, éttermekkel, bazárokkal, a téren a pár éve épült mecsettel, ami lenyűgöző látvány, de érdemes meglátogatni a kopt templomot is a közelben, gyönyörű színes ablakokkal, fantasztikus építmény.

Naama Bay - homokos partszakasz, bazárokkal, éttermekkel, kávézókkal, szórakozási lehetőségekkel.

Soho Square - csillog-villog, nagyon színes, éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel, üzletekkel.

Fontos dolog a VÍZUM! Nem szükséges vízumot vásárolni, amennyiben nem szándékozunk Kairóba utazni, tehát nem hagyjuk el a Sínai-félsziget ún. C-zónáját, azaz Kairó program esetén szükséges a vízumot érkezéskor megvásárolni (25$), egyéb kirándulások esetén elég az “only sinai” pecsét - Petra, Jeruzsálem, Dahab, Szent Katalin kolostor, Mózes-hegy, Tiran, Ras Mohamed programokra NEM KELL vízumot váltani, DE az útlevél és egy másolat minden programon szükséges!

 
 
Nagyobb méretben megtekinthető !
 

Fakultatív programok Sharm el Sheikh, Fakultatív kirándulások Sharm el Sheikh