Baron Palace - Kairó

2017.03.16 12:39

A Baron Empain Palace (arabul: قصر البارون إمبان "Qasr el Baron", vagy a Palais Hindou, vagy a hindu Palace) egy jellegzetes, történelmi, indiai ihletésű kúria Heliopolis, egyik külvárosában, Kairó északkeleti részén. A palotát francia építész Alexandre Marcel tervezte és Georges-Louis Clauded díszítette.

Ez a fantasztikus épület egyértelműen a hindu templomok mintájára épült, mint Orissa Indiában, és Angkor Wat Kambodzsában, Baron Empain palotája valójában a kairói külvárosban, Heliopolisban található.

 

Ma az épület elhagyottan áll, zárva a nyilvánosság elől. A palota a XIX. század vége felé épült, a milliomos belga gyáros, Baron Empain ötlete alapján, aki amatőr egyiptológus és Heliopolis Edouard Louis Joseph alapítója. Empain vasútvonalakat épített Belgiumban és Franciaországban, és ő tervezte a párizsi metrót is.

 

1904-ben utazott Egyiptomba vasútvonali tervei miatt. A szerződés elveszett, de ő Egyiptomban maradt. A következő évben Empain vásárolt egy nagy sivatagi földterületet a brit gyarmati kormánytól. Itt kezdte az építeni Heliopoliszt "a luxus és a szabadidő városát". Ennek közepére tervezte palotáját, ahonnan szemmel tarthatta, ahogy tervei szerint város emelkedik a sivatagban.

 

Zöldellő teraszokat tervezett, hogy vonzó legyen a vendégek számára, mindegyiken különböző erotikus szobrok és egzotikus növényzet burjánzott. A kertben hindu istenségek szobrai, mitikus lények és az elefántok találhatóak.

A belső tér most üres, de ha egykoron színes freskókkal díszített falak voltak, aranyozott ajtók és belga tükörtervező, Claude művei borították a falakat. Ezeket a fosztogatók folyamatosan ellopták az épületből.

A palota alatt földalatti kamrák találhatóak, ahonnan állítólag egy alagút vezet Empain mauzóleumába, a katolikus bazilikája közelében.

 

Extra érdekesség a fő torony - amelyben Empain szobája volt – ahol egy 360 fokos körpanorámás helyiség épült, ami állandó napfényben úszik.

Empain építészeti remekművel éles kontrasztban állt a nyomorúságos életével. Felesége Helena a toronyból zuhant ki, lányának, Merriamnek pedig pszichológiai problémái voltak, gyakran elvonult egy sötét alagsori kamrába, ahol pár évvel anyja halála után rátaláltak.

Empain sánta volt és gyakran szenvedett epilepsziás rohamokban, melyek a palotája kertjében törtek rá, az első világháború kitörésekor visszatért Belgiumba és 1929-ig élt. A birtokot a fia örökölte, végül 1952-ben eladták.

 

2005-ben az egyiptomi kormány megvásárolta a palotát, volt némi remény, hogy a hatóságok felújítják a rozzant, rongálódott épületet, 2 hónapra kinyitották a közönség előtt, majd ismét bezárt és azóta is üresen áll, csak különböző pletykák, babonák terjengenek körülötte és sok kíváncsiskodó turista kapja lencsevégre a különleges épületet.

 

Baron Palace, Kairó, Heliopolisz