Egyiptomi Múzeum

2015.05.23 15:51

Egyiptomi Múzeum

 

Az Egyiptomi Régiségek Múzeuma, melyet gyakran csak Egyiptomi Múzeum néven említenek, Egyiptom fővárosában, Kairóban a Tahrír téren áll, és legendás lazac színű épülete rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Jelenleg kb. 150 000 tárgy van kiállítva, és több százezret őriznek az alagsori raktárakban.

 

Egyedülálló tárlat, mely a világ egyik legősibb és legnagyobb civilizációjának történetét mutatja be. A tárgyak elrendezése többé-kevésbé kronologikus. A bejárattól óramutató járásával egyező irányba történően haladva az Óbirodalom emlékeit a Középbirodalom és az Újbirodalom leletei követik, végül a Ptolemaioszok és a rómaiak korából származó tárgyak zárják a kiállítást.

 

A Marcel Dourgnon francia építész által tervezett épület, korának legmodernebb építménye volt és az első múzeum a világon, amit kizárólag múzeumi tárgyak, gyűjtemények bemutatására terveztek és építettek. Az 1897. április 1-jei alapkőletétel után az olasz Garozzo és Zaffrani építőipari társaság, mint kivitelező, már 1902. március 9-re a múzeumi anyagok beköltöztetésére alkalmas állapotban adta át a komplexumot a Régészeti Hivatal munkatársainak. Az új múzeumot 1902. november 15-én hivatalosan is felavatták.

 

Az Egyiptomi Régészeti Hatóságot az egyiptomi kormány 1835-ben hozta létre, hogy meggátolja a lelőhelyek kifosztását és megőrizze a leleteket. A múzeumot 1858-ban nyitották meg Auguste Mariette francia régész gyűjteményével. A múzeum 1880-tól Iszmáil pasa gízai házában működött, majd 1900-ban jelenlegi helyére, a Tahrír téri neoklasszikus épületbe költözött, Kairó belvárosába.

 

A gyűjtemény fénypontjának Tutankhamon kincseit tartják, melyek egy különteremben vannak kiállítva. A fiatal fáraó kifosztatlanul fennmaradt sírját Howard Carter fedezte fel 1922-ben a Királyok völgyében.

 

A Múmiaterem, ahol 27 fáraókori királyi múmiát őriznek, Anvar Szadat parancsára 1981 és 1985 között zárva állt. Jelenleg újbirodalmi uralkodók múmiái tekinthetőek itt meg.

 

A 2011-es forradalom idején, amikor a mellette álló pártszékházat felgyújtották a tüntetők, civilek védték a múzeumot a fosztogatástól. Zahi Hawass nyilatkozata szerint a tüntetők két múmiát elpusztítottak. Több műtárgyat rongálás ért, köztük Tutanhamon aranyozott szobrait (XVIII. dinasztia, kb. i. e. 1330) és a XI. dinasztiabeli Meszehti sírjából előkerült fa hajómodellt (kb. i. e. 2000).