Eid al-Adha

2016.09.11 21:44

Eid al-Adha – Áldozati ünnep

 

A második muszlim vallási ünnep melyet világszerte ünnepelnek. Az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának 10. napja, körülbelül hetven nappal a Ramadán és közvetlenül a „Hajj (hadzs) – mekkai zarándoklat - után, az ünnep négy-öt napig tart. Az iszlám holdnaptár és a Gergely-naptár közötti különbségekből adódóan az ünnep időpontja évről évre változik.

Az ünnep alatt a muszlimok Ábrahámra emlékeznek, akit Allah próbatételnek vetette alá és parancsolta, hogy ölje meg egyetlen fiát, aki mikor meghallotta Allah kérését, kész volt eleget tenni neki, azonban tette előtt Allah leállította, mert Ábrahám ezzel bebizonyította hitét és istenfélelmét, hogy képes feláldozni saját vagy szerette életét Allah akaratának.

A muszlimok ennek emlékére egy állatot áldoznak fel, általában bárányt, tevét vagy kecsekét – az áldozati állatnak bizonyos életkori és minőségbeli követelményeknek kell megfelelnie, másképp nem áldozható fel.

Allah erőt adott az embernek, hogy legyőzze az állatokat és engedélyezte, hogy egyék húsát, de előtte egy rövid imát mondanak – így tesznek egész évben az állatok levágása előtt, ezzel emlékezve, hogy bármelyik élet szent.

Az áldozati állat húsából másoknak is adni kell. A hús egyharmadát fogyasztja el a család és a rokonok, egyharmadát barátoknak kell adni és egyharmadát pedig a szegényeknek adományozni – ezzel azt szimbolizálva, hogy az ember hajlandó feladni olyan dolgokat, amelyek hasznosak számára vagy közel áll a szívéhez, ezzel is követve Allah parancsát. A másik jelentősége pedig, hogy hajlandó lemondani a jólétről, hogy szorosabbra fűzze a barátságot és segítsen azoknak, akik szükséget szenvednek, ezáltal megnyitva a szívünket és megosztani másokkal.

Fontos megemlíteni, hogy a muszlimok által benyújtott áldozatnak nincs köze a bűnbocsánathoz vagy ahhoz, hogy a vér által megtisztuljanak a bűnöktől.

Ez a cselekedet azt szimbolizálja, hogy az ember hajlandó áldozatot hozni az életében. Minden ember hoz kisebb áldozatokat, felad dolgokat, amik fontosak számukra. Egy igaz muszlim azt állítja, hogy hajlandó alávetni magát Allah parancsának és engedelmesen követi, amit kér. Ez a szív ereje, a hit tisztasága és a hajlandóság Allah követésére, amit ő kér a híveitől.

Eid al-Adha ünnepének első reggelén a muszlimok új ruhát öltenek és a mecsetbe mennek reggeli imádságra (ebben az időszakban turisták nem látogathatják a mecseteket), ezt követően meglátogatják családtagjaikat, barátaikat és ajándékokat adnak egymásnak. Egyes helyeken a család egy közeli farmot látogat meg, hogy gondoskodjon az áldozati állatról.