Eid el Fitr

2015.07.18 21:26

Eid el Fitr

 

A böjt megtörésének ünnepe az iszlám világban meghatározó nap, ugyanis a ramadán végét jelenti. Ezen a napon nagy lakomákat rendeznek.

Az iszlám holdnaptár szerint akkor végződik a ramadán, amikor a Hold teljesen eltűnik. Amikor ez megtörténik, elkezdődik a böjt megtörésének ünnepe.

 

Eid al-Fitr hivatalos munkaszüneti ünnep Egyiptomban, mely három napig tart, szünnap az iskolákban, egyetemeken és a hivatalokban, valamint egyes üzletek és éttermek is zárva vannak.

 

Az Eid első napját könnyű reggelivel kezdik és a reggeli imára gyűlnek a mecsetekben, ahol a prédikáció emlékezteti az egyiptomiakat a jó cselekedetekre, hogy tegyenek jót másokkal, idegenekkel, nemcsak Eid ünnep alatt, hanem egész évben.

 

Ezt követően, szomszédok, barátok és rokonok üdvözlik egymást. A leggyakoribb üdvözlés "Eid Mubarak", azaz Áldott Eid. Családi látogatások az első napon tartják. Az egyiptomiak szeretnek közösségben ünnepelni, így a másik két napon megtelnek a parkok, mozik színházak, illetve a családok elutaznak a tengerparthoz.

 

A gyerekek általában új ruhát kapnak a jeles napra. Valamint a nők általában különleges ajándékokat kapnak a szeretteiktől. A gyerekek is kapnak a szüleiktől egy kis pénzt az ünnepekre, az új ruhájukat magukra öltik és vidámparkokba, nyilvános parkokba mennek, amennyire a pénzük futja.

 

A családok összejövetelekre járnak, nagy lakomákat csapnak, mindenféle finom egyiptomi ételeket esznek, mint a Fatah, de a legnépszerűbb a Kahk, ami egy édesség mogyoróval és dióval töltve és porcukorral megszórva. Az egyiptomiak vagy otthon sütik vagy készen vásárolják a pékségekben, így az ünnep előtti napokon az üzletek roskadoznak az édességtől.

A tévében szintén ünnepi műsorok mennek, filmsorozatok, élő interjúk közéleti személyekkel és hétköznapi polgárokkal egyaránt, és kívánnak kellemes ünnepeket egész Egyiptomban.

Ez az ünnep kicsit a Karácsonyra emlékeztet.

Eid el-Fitr, Eid el Fitr