Gízai piramisok

2015.10.10 19:23

Gízai piramisok

 

Az ókori világ hét csodájának egyike, melyek közül már csak a piramisok állnak. Ezek a fantasztikus építmények, melyek mindenkit csodálattal és kíváncsisággal töltenek el.

 

A gízai fennsíkon helyezkedik el a három nagy piramis, ámulatba ejtő Szfinxszel együtt.

Először a legnagyobb piramist pillanthatjuk meg, ez a Kheopsz piramis vagy Nagy Piramis. Érdekesség, hogy a sírkamra pontosan a piramis középpontjában található, ebben pedig egy üres szarkofág, mely túl nagy ahhoz, hogy átférjen a bejáraton, így az egyiptológusok úgy gondolják, hogy a szarkofág köré építették a kamrát és az egész piramist. Különleges élmény végigjárni a meredek lejtőket és a szűk helyeket.

A második piramis Khephrén piramisa, ami nagyobbnak tűnik, mivel valamivel magasabbra épült. Különleges ismertetőjele, hogy a csúcsa épp maradt, ez a finomra csiszolt mészkőburkolat borította annak idején mindegyik piramist, ezáltal prizmaként ragyogtak. Ezeket a burkolóköveket használták fel Kairó palotáihoz és mecseteihez. A sírkamra itt könnyen megközelíthető, közvetlenül a felszín alatt található.

A harmadik piramis Mükerinosz piramisa, mely a három közül a legkisebb, erre több magyarázatot is találtak, egyrészt helyhiány, mások szerint a fáraó ebben az időben már nem volt olyan hatalmas, így nem tudott akkora emlékművet építeni. Az északi bejárat visz le egy befejezetlen kamrába, innen pedig tovább a sírkamrába, ahol egy különleges bazalt szarkofágot találtak, ami sajnos Angliába szállítás közben odaveszett. Ennek a piramisnak a különlegessége, hogy az oldalán három királynői kis piramis található, melyek közül kettőt nem fejeztek be, így megmaradt lépcsős piramisnak.