Hatsepszut halotti temploma

2015.06.26 14:20

Hatsepszut halotti temploma

 

Hatsepszut (Deir el-Bahari néven is ismert) halotti templomát, amely Luxorban a Nílus nyugati partján emelkedő sziklafal tövében található, Amon Rének, a napistennek szentelték. A Szenenmut építész által tervezett, klasszikus mintára épült templom egyedülálló a maga nemében. 29,5 m magas oszlopos teraszokat, a pilonokat, udvarokat és az oszlopcsarnokot csodálhatunk meg. Az épület belsejében találjuk a napudvart, a kápolnát és a szentélyt. A templomban található domborművek Hatsepszut isteni eredetét és a távoli Punt országába (a mai Szomália vagy az Arab-félsziget területére) indított kereskedelmi expedíciót örökítik meg.

 

Hatsepszut apja (I. Thutmószisz fáraó) volt az első, aki biztonságosabb helyet keresett mumifikált teste számára és sírt ásatott a Királyok Völgyében. Lánya követte példáját és feltételezett sírja fölé halotti templomot építettek, melyben szertartásokat rendeztek a tiszteletére. A korai keresztények kolostorként használták a templomot, ezért említik gyakran Deir el-Bahari, vagyis Északi Kolostornak.

A templom három rámpákkal összekötött terasszal rendelkezik. Az alsó terasz egykor mirhával és kutakkal teli kert volt, mintegy ízelítőt nyújtva a túlvilági életből.

A középső terasz végén a Punt oszlopsor egyiptomiakat ábrázol, amint Afrika partjai mentén hajóznak, hogy mirhát találjanak. A jobb oldali Születés oszlopsora Hatsepszut isteni származását jeleníti meg.

Női uralkodóként Hatsepszut buzgón igyekezett alátámasztani uralkodásának jogosságát, különösen azért, mert mostohafia és névleges társuralkodója, a későbbi III. Thutmószisz veszélyeztette hatalmát. Amikor Thutmószisz végre trónra került, kitörölte Hatsepszut képeit a Születés oszlopsoráról és egyéb helyekről, természetesen a sajátjait megőrizte!