Luxor templom

2016.04.03 14:40

Luxor templom

 

Ez az építmény egy nagy ókori egyiptomi templom komplexum, a Nílus keleti partján található, az ősi Théba területén (ma Luxor) építették i.e. 1400 körül.

Luxorban számos nagy templom található a keleti és nyugati parton, köztük van, amelyik nagyon szép állapotban maradt fenn.

A legnagyobbak közöl négy halotti templomot már a korai utazók is látogatták – I. Seti templomát, Hatsepszut templomát, II. Ramszesz templomát (Ramesseum) és III. Ramszesz templomát (Medinat Habu), és a keleti parton a két fontos kultusztemplomot, Karnak és Luxor templomot.

A többi Thébában található templomtól eltérően Luxor templomot nem kultikus istennek szentelték, hanem a királyság megfiatalodásának, talán sok királyt itt koronáztak meg akár a valóságban, akár elméletben.

A templom ma a modern város központjában áll és a fáraók korában is Théba szívében foglalt helyet. Alaprajza tömör és egyszerű, akár egy óra alatt is bejárható.

1885-ig homok fedte és tetejére falu épült, Gustave Flauber 1850-ben írt a templomról, habár akkor még az oszlopok homok alatt voltak, a feltárás során a házakat lebontották és a homokot elhordták.

A templomhoz a szfinxek útja vezet, amely eredetileg északi irányba Karnakig 3 km hosszan tartott.

A templomot folyamatosan bővítgették és renoválták, így több korszak elemei megtalálhatóak.

Az egyik sarokban, magasban egy mecset található (Abu el-Haggag mecset, melyet a luxori lakosság kívánságára érintetlenül hagytak, mikor elbontották a templom felett elterülő falut. A mecset ma is fontos szerepet játszik a helyiek életében, fenntartva kultuszhely több, mint 3000 éves hagyományát.