Ramadán

2015.06.17 10:52

Ramadán

 

Ramadán, az iszlám holdnaptár 9. hónapja, ilyenkor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. Mivel a naptár a Holdhoz igazodik, ezért minden évben 10-11 nappal korábbra esik az előző évhez képest.

Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. A hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

A hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát.

A ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Napnyugta után csoportos étkezést, iftárt tartanak, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat. A adakozás ebben az időszakban kötelező minden muszlim számára, aki megengedheti magának.

A ramadán minden hívőnek tartania kell. Az iszlám öt alappillérének egyike a hitvallás, a napi ötszöri ima, a mekkai zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna mellett. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.

Ilyenkor az iszlám országokban lelassul az élet, az ügyek intézése akadozóbb, szigorúbban veszik a napi ötszöri imát, bár arra odafigyelnek, hogy a turisták semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Naplemente előtt az emberek hazasietnek, hogy családi körben tölthessék a böjttörő étkezést. Naplementekor kiürülnek az utcák, minden elcsendesedik, ami különösen a nagyvárosokban nagyon érdekes.

Amikor a böjttörő étkezést elfogyasztották, újra beindul az élet, megtelnek a kávéházak és éttermek, pecsenyesütők és süteményárusok lepik el a nagyvárosok utcáit.

Ramadánkor az utcákat különböző színben pompázó világító lámpások díszítik.

A ramadán vége óriási, háromnapos ünnep, melyet méltán az étek ünnepének neveznek. A családok, barátok esznek, ünnepelnek, szórakoznak, meglátogatják szeretteiket a temetőben. Tűzijátékok és utcai ünnepségek zajlanak.