Kairó - Alexandria kétnapos kirándulás busszal

A program során megismerkedhetünk Egyiptom két nagyvárosával, a mindig nyüzsgő, keleti hangulatú Kairóval és az egykori mediterrán fővárossal, Alexandriával.

 

1. nap

Kirándulás Kairóban

Hajnalban indulás a szállodából, majd Kairóba érve két program közül választhatunk.

1. verzió: idegenvezetővel együtt felfedezőútra indulunk a Gízai piramisokhoz és a titokzatosan nagy Szfinxhez, amiket a világ 7 csodája közé sorolják, valamint a kevésbé látogatott, de nagyon híres Szakkarai piramisokat, Egyiptom első piramisát tekintjük meg, mely 1979-től az UNESCO Világörökség része. A piramiskörzet számos építményt tartalmaz, amelyek egy része ünnepségek rendezésére alkalmas, más része a halottkultusszal kapcsolatos. Dzsószer fáraó egyedülálló piramisa ismereteink szerint a világon a legrégibb, nagyméretű kőépítmény.

2. verzió: Kirándulásunk első állomása a Száláh El-Din Citadella, mely kihagyhatatlan látnivaló Kairóban, a fáraókkal kapcsolatos látnivalókat leszámítva valószínűleg a legnépszerűbb műemlék az egyiptomi fővárosban. Itt megtekintjük a citadella tetején található Mohamed Ali mecsetet, melyet Alabástrom mecsetnek is neveznek, innen remek kilátás nyílik a városra. Majd folytatjuk túránkat a kopt negyedben, ami Kairó legősibb városrésze, különösen érdekes, hogy az Egyiptom Babülonjának nevezett i.sz. 3. századi római erődítmény falai között épült. A kopt negyed ma egy teljesen körülhatárolt városrész, amelyet biztonsági szolgálat véd. Szűk utcáival és szent helyeivel az egyiptomi főváros egyik legnyugodtabb része. Szent helyek, ősi templomok adnak lehetőséget az elcsendesedésre. 

Látnivalók:

A Függőtemplom Kairó legszebb keresztény temploma. Az oszlopokkal elválasztott hajókat dongaboltozatú famennyezet fedi. A belső tér szépségét az elefántcsont berakásos oltárrács és a faragott márványoltár is emeli.

A Szent Barbara-templom Egyiptom egyik legszebb és legnagyobb temploma. Nevét arról a lányról kapta, akit saját apja vert halálra, mert kitartott a hite mellett.

A Sikátorváros sokak szerint Jeruzsálem óvárosához hasonlít. A mai utcaszint alá vezető lépcső meghosszabbítása az az utca, amely egyben a kopt negyed egyik bejárata. Sorra nyílnak innen a régi templomok, kegyhelyek, sőt a temető kapui. Itt található a barlangkápolna, a Szent Család tartózkodási helyeként számon tartott legfontosabb egyiptomi kegyhely, a Szent Szergiusz templom. Ez a kopt negyed legrégibb temploma, és egyben a leghíresebb keresztény zarándokhely az országban.

Számos keresztény templom mellett itt található az ország legrégibb zsinagógája is, a Ben Ezra-zsinagóga, amely az egyiptomi zsidó közösség legfontosabb temploma lehetett. Bár a hagyomány Mózeshez köti a zsinagógát, valójában egy 8. században épült templom az „őse”, amelyet néhány évszázaddal később azonban leromboltak, de a 12. században Ben Ezra jeruzsálemi rabbi templomot építtetett e helyén. 

Végül meglátogatjuk az Amr Ibn al-As mecsetet, Kairó legelső mecsetét, ahonnan elindult Egyiptom iszlámosítása.

A mozgalmas nap végén továbbutazunk Alexandriába, az éjszakát egy 3* hotelban töltjük.

 

2. nap

Kirándulás Alexandriában

Reggeli után felfedezzük Egyiptom második legnagyobb városát. Megtekintik a Montazah-i palotát, ami egyesíti a török és a firenzei építészeti stílust. Alexandria keleti végén, a Földközi-tenger partján hosszan elnyúlva fekszik Farouk király - hajdani uralkodó - nyári rezidenciája. A királyi palota vegyes, firenzei-török stílusban készült.

Innen tovább utazunk Alexandria új könyvtárába, ami az ókori világ legnagyobb könyvtára volt. A Kr. e. 3. században hozták létre Egyiptomban, hogy az addig többnyire a templomokban őrzött tekercseket egy helyen gyűjtsék össze. A könyvtár eredeti rendeltetése, a könyvek gyűjtése mellett, a Muszeionban tevékenykedő tudósok munkájának az elősegítése volt. A könyvtárban azonban nemcsak gyűjtötték a könyveket, hanem az írnokok másolatokat is készítettek róluk. Az Alexandriai Könyvtár először Kr. e. 48–47-ben, az alexandriai háború idején égett le. Az elkövetkező években, a folyamatos római támadások többször is megsérült. A végső pusztulás 640–642 között következett be.

Ezután meglátogatják Pompeius oszlopát, melynek eredete nem tisztázott, egyes vélemények szerint Pompeius, Diocletianus császár tiszteletére állíttatott, amely a romok között még ma is áll. Mások szerint a valóságban semmi köze Pompeiushoz, a név Pompeius feltételezett sírjára utal. Megint más elképzelés szerint a város kormányzója építtette Diocletianus császár tiszteletére, ezáltal kifejezve köszönetét, melyet Alexandriáért tett a város bukása után, melyet egy 8 hónapos ostrom okozott.

Az oszlop egy darab vörös gránitból van faragva, melyet Asszuánból szállíttattak ide és magassága 20, átmérője pedig 2 és fél méter. A korinthoszi stílusú oszloptalapzatával és fejezetével együtt összesen 32 méter magas.

 

Ebéd után visszaindulunk Hurghadára.

 

Minimum létszám: 4 fő

 

Ár: 158 $

 

A részvételi díj tartalmazza: utazást légkondicionált autóbusszal, idegenvezetést angol nyelven, étkezéseket, szállást Alexandriában, belépőket

 

Külön fizetendő: ebédnél az italok, belépő a piramis belsejébe (nagy piramis 350 LE/fő, 2. és 3. piramis 60 LE/fő)

 

Indulási napok: létszám függvényében

 

Jó tanács: Ajánlott a fokozott folyadékfogyasztás a nagy meleg miatt, ezért kérjük hozzanak magukkal elegendő vizet; valamint fontos az erős nap elleni védelem (fejfedővel, vállat fedő ruhával) és mivel légkondicionált busszal utazunk,  kérjük gondoskodjanak melegebb ruházatról is.

 

Kedvezmény: 3.99 éves korig INGYENES, 11.99 éves korig 50 % kedvezmény.

 

Transzfer díj: Sahl Hasheesh, El Gouna és Makadi Bay hotelekből érkező vendégek esetén: 8 $/fő, Soma Bay esetén: 13 $/fő (4 vagy több fő esetén)

 

Programváltozás esetén előzetesen értesítjük Utasainkat. 

 

Alexandria, Kairó, kopt negyed, Pompei oszlopa, Alexandriai könyvtár, Montazah palota, Citadella,