HASZNOS TANÁCSOK ÉS JAVASLATOK AZ EGYIPTOMI TARTÓZKODÁSHOZ

 

Öltözködés

A nyári nagy melegben könnyű pamut ruha viselése ajánlott. Az erős napsütés miatt fontos a nap elleni védelem, akár a városban, sivatagban, vagy tengeren vannak, legyen Önöknél napszemüveg, kendő/kalap. (Az egyes programoknál külön kiemeljük, mire kell figyelni!)

Aki külföldre látogat, az felvállalja azt, hogy tiszteletben tartja az adott ország szokásait is, Egyiptom többségében muzulmánok lakta ország, így a városban zártabb ruhák viselését javasoljuk, hölgyek ne hordjanak rövid, kihívó ruhákat, tengerparton természetesen lehet nyitottabb, de a nudizmus és a monokinizés nem megengedett!

Mecsetben és egyéb vallási helyeken csak zárt ruhában lehet belépni!

A szállodák helyiségei, a transzferbuszok és a reptér erősen klimatizált, ami belépve hűvösnek érezhető, ezért tanácsos vékonyabb pulóvert is magukkal vinni!

 

Egészség, orvosi ellátás, gyógyszertárak

Egyiptomban nem szükséges semmi védőoltás, nincsenek járványos betegségek. A hirhedt „fáraó átka” szerencsére nem túl gyakori megbetegedés, sokan összekeverik a napszúrással, ami szintén hányással, hasmenéssel járhat, ezért fontos, hogy ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a tűző napon, felhevülten ne igyanak jéghideg üdítőket. Ezen túl fontos megjegyezni, hogy a helyi étkezési szokások, a szokatlan fűszerek és a több zöldség is okozhatnak enyhébb gyomorpanaszokat.

Megelőzés céljából nem ajánlott az Antinal szedése, mert nem antibiotikum, hanem fertőtlenítő, ami mind a jó és mind a rossz baktériumokat elpusztítja.

Felnőtteknek elég a házi pálinka vagy más rövidital (kis mennyiségben!), gyerekeknek pedig a kóla.

Amennyiben mégsem bizonyul hatékonynak a pálinkafogyasztás, úgy a sárga dobozos Antinalt bármelyik patikában megvásárolhatják. (1 levél tabletta kb 10-15 LE)

Ha pedig igazán komolyra fordulna a helyzet, azonnal forduljanak orvoshoz, aki szakszerű kezeléssel hamar megoldja a problémát (de első lépésként hívják a hazai baleset- és betegségbiztosítót, ők megadják a kinti partnerük elérhetőségét, ebben az esetben biztosított a költségmentes kezelés!)

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette igyanak palackozott vizet, ami mindenhol kapható 0,5 és 1,5 literes kiszerelésben, a nagy meleg miatt fontos a rendszeres folyadékfogyasztás!

 

Italok, ételek, egyiptomi gasztronómia és a shisa

Egyiptom specialitása a "KARKADÉ", hibiszkuszvirágból főzött tea, mely hidegen és melegen is egyaránt frissítő ital.

Az egyiptomi kávé hasonlatos a török kávéhoz, általában kis csészékből isszák, sok cukorral, erősen.

A vallás miatt az egyiptomiak alkoholt nem fogyasztanak, (de találhatunk üzleteket, ahol árulnak alkoholt vagy vannak bárok is, ahol fogyaszthatnak alkoholt – ezeket a helyeket Stella vagy Heineken logóval jelölik.)

Ezen kívül szeszesital szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolható. A helyi sör a Luxor, a Stella és a Sakara Gold. A borok közül az Omar Khayyam (vörös), Rubis d’Egypte (rozé) és a Cru des Ptolemées (fehér), valamint az Obelisk vörös és fehér bor szintén közkedvelt. Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt.

 

A változatos és ízletes, afrikai és ázsiai jegyeket egyaránt felvonultató mai egyiptomi konyhaművészet megismeréséhez érdemes kilépni a szállodából, és csatlakozni az utca emberéhez.

Ekkor ízlelhetőek meg ugyanis Egyiptom igazi ízei, mint például a grillezett vagy roston omlósra sütött bárány, vagy csirkehús a shish kebab melyet paradicsom- vagy zöldsalátával, tahina szósszal és teljes kiőrlésű lisztből készült pitával kínálnak.

Az utcai büfékben lehetőség van az egyéni ízlésnek megfelelően a szendvics egyedi, akár húsmentes összeállítására is, ekkor hús helyett csicseriborsó krémet (hummus), padlizsánkrémet (baba ghanoug) vagy falafel golyókat kérhetünk.

Másik utcai specialitás Egyiptomban a koshari, mely fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke.

A legfontosabb nemzeti étel azonban a fuul, mely citrom, só, bors és szezámolajos lóbab sűrű, ízletes keveréke. Salátával és kenyérrel tálalják.

Vörös-tenger partján igen bőséges és változatos a halválaszték. A halat leggyakrabban roston sütve tálalják.

 A tejtermékek közül a joghurt (laban zabadi) natúr, vagy mézzel, lekvárral, befőttel esetleg mentával ízesített változatát érdemes megkóstolni.

Az általában ragacsos és édeskés desszert gyakran mézből és tésztarétegekből áll. 

Érdemes megkóstolni a különleges helyi gyümölcsöt a guavát.

A dohányzás egy számunkra igen egzotikus formáját figyelhetjük meg az országban: a shisa, vagy vízipipa tömőanyaga aszalt datolyával kevert dohány, különböző aromákkal ízesítve. Illata jellegzetesen gyümölcsös, és közel sem olyan büdös, mint a nálunk elterjedt cigaretta. Érdemes kipróbálni, mert füstje sem olyan maró. Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy nem is káros, de ez a gondolat nem állja meg a helyét. A shisázás igazi közösségi élmény, hiszen általában többen szívnak egy vízipipát. A fertőzések megelőzése érdekében mindig kérjünk cserélhető szipkát!

 

Borravaló, baksis

A baksis, borravaló az arab világban megszokott dolog, mindenhol és szinte mindenért jár, legyen szó takarításról, bőröndhordásról…

 

Duty free

Nyaralásuk első két napján (48 óráig) van lehetőségük vásárolni a vámmentes üzletben, ehhez szükség van az útlevélre! Ilyen Duty free shop van a repülőtéren, belvárosban (Sea Gull Hotelnél) és Mamshán.

 

Szórakozóhelyek, éjszakai élet

Hurgadán több, színvonalas, a turisták körében népszerű, európai hangulatú szórakozóhelyet találhatunk. Ezek többnyire belépősek, viszont a belépő árában általában benne van 1 ital.

Ilyen például a New Marina-ban található Papas Beach Club, vagy Mamshán a Hard Rock Cafe, Little Buddha…

 

Közlekedés, taxi, busz

A taxik Hurghadán narancssárga-sötétkék színűek. A könnyebb tájékozódás érdekében a taxikon egy szám kód szerepel, hogy az utasok tudják, hányas számú taxival utaztak.

A viteldíjban mindig előre meg kell alkudni! A tarifa függ a távolságtól, napszaktól, és hogy hány utast kell szállítani.

A másik elterjedt közlekedési forma a helyi mikrobusz, melyek fehér színűek. Nincs állandó megállójuk, így integetni kell a sofőrnek, és elmondani neki az úti célunkat. A viteldíjat itt is előre tisztázni kell. (kb 2-3 LE/fő)

 

Vásárlás, alkudozás, fizetés

Nyaralásunk alatt számtalan lehetőség nyílik vásárlásra, a különböző fakultatív kirándulások során meglátogatunk papíruszműhelyt, parfümériát, alabástrom műhelyt, ahol lehetőség nyílik vásárlásra is.

Amennyiben nem szeretik az alkudozást, a belvárosban található fix áras üzletekben is vásárolhatnak, itt nem kell egyezkedni, nem akarnak semmit magukra beszélni, nyugodtan körül lehet nézni és minden terméken megtalálható az ára.

De ha már Egyiptomban vagyunk, mindenképpen ajánlott kipróbálni magukat alkudozás terén, mert ha jó üzletet kötnek a fix áras üzleteknél olcsóbban is vásárolhatnak, mindamellett jó móka is! J A hotelek menténk végig bazársorok vannak, itt is körülnézhetnek, illetve belekóstolhatnak az igazi, tradicionális bazárok életébe is.

A fizetés történhet egyiptomi fontban, euróban vagy dollárban, de fontos, hogy előre tisztázzák, hogy milyen pénznemben szeretnének fizetni, így elkerülhetik a félreértéseket!

 

Pénz

Az egyiptomi font Egyiptom hivatalos pénzneme. Arabul gunaihként ismerik és gininek ejtik. Váltópénze a qirsh (piaszter vagy kurus) és a malleem1 font = 100 piaszter = 1000 millieme.

Az érmék szerepe Egyiptomban még a kis címletek esetében is másodlagos a papírpénzekéhez képest. A legutóbbi időkig csak 5, 10, 20 és 25 piaszter címletű érmék voltak forgalomban (a legújabb 25 piaszteres érmék lyukasak). 2006. június 1-jén kerültek a forgalomba az ötvenpiaszteres és egyfontos érmék. A fémpénzek helyett inkább a papírpénzeket használják.

Bankjegyek

Az öt- és tízpiaszteres papírpénzek államjegyek (kibocsátójuk az egyiptomi állam), míg a 25 piaszter feletti papírpénzek egyiptomi bankjegyek (kibocsátójuk az egyiptomi jegybank, a Central Bank of Egypt). A bankjegyek egyik oldalukon arab-, a másikon angol nyelvű írás szerepel. Az egyik oldalon az egyiptomi iszlám kultúrához kapcsolódó építmények, míg a másikon az óegyiptomi építészet emlékei szerepelnek.

A papírpénzeknél óvatosnak kell lenni, győződjön meg róla, hogy piaszter vagy font van Önnél!

Hazai dollárváltásnál ügyeljenek rá, hogy 2006 utáni legyen, általában ezt fogadják el Egyiptomban.